Játtað í:
2011

Granskingarøki:
Heilsa

Verkætlanarslag:
Verkætlan

Verkætlanarheiti:
Diabetes in Contaminant Exposure

Játtanarnummar:
0322

Verkætlanarleiðari:
Pál Weihe

Stovnur/virki:
Deildin fyri Arbeiðs- og Almannaheilsu

Aðrir luttakarar:
Jens Andreassen, Jónrit Halling, Maria Skaalum Petersen, Hildigunn Steinhólm, Philippe Grandjean, Flemming Nielsen og Lars Melholt Rasmussen

Verkætlanarskeið:
1.1.2011-31.12.2015

Samlaður kostnaður:
2.889.400 DKK

Stuðul úr Granskingargrunninum:
740.000 DKK

Verkætlanarlýsing:
Original
En sukkersygeepidemi er under udvikling, og omkring 10% af alle færinger forventes at være ramt af sygdommen om 10 år. Forebyggelse er vigtig og har hidtil fokuseret på fedme, manglende motion og dårlig kost. Men forskning i udlandet tyder på, at visse forureningsstoffer kan spille en rolle.

Projektet bygger på to andre projekter med tilknytning til Afdeling for Arbejdsmedicin og Folkesundhed:

1. Halvfjerdsårige færingers helbredsstatus/helbredstilstand og eksponering for kontaminanter. Financieret af EU og US-NIH. Her har vi allerede oplysninger om eksponeringsforhold og fasteblodsukker. 2. Folkesundhedsrådets MARK-undersøgelser (Motion-Alkohol-Rygning-Kost) af 4000 personer mellem 40 og 70 år er blevet tilfældigt udvalgt. Halvdelen af disse har været til undersøgelse, hvor bl.a. blodsukker er blevet målt. Projektet har været financieret af folkesundhedsrådet.

Dette projekt ønsker at genundersøge samtlige, fra disse to grupper, med påvist forhøjet blodsukker, m.h.p. validering af diagnosen. Endvidere vil 2000 tilfældigt udvalgte færinger mellem 40 og 70 modtage et tilbud om måling af fasteblodsukkeret. Det vil således være mulig at bestemme hyppigheden af type 2 sukkersyge hos middelaldrende og ældre på Færøerne.

Vi har blandt de halvfjerdsårige (713 personer i alderen 70-74 år, undersøgt 2007/2009) fundet, at sukkersyge-patienter har 50-60% højere koncentrationer i blodet af industrikemikaliet PCB og DDE, som er et stabilt nedbrydningsprodukt af insektgiften DDT. Vi vil nu udvide undersøgelsen ved at inkludere deltagere i MARK- projektet samt de tilfældige udvalgte, og regner dermed at finde omkring 250 personer med sukkersyge. Disse vil blive alders- og kønsmatchet med personer, som ikke har sukkersyge. Eksponeringen for kontaminanter i de to grupper vil herefter blive sammenlignet. Ud over detaljerede oplysninger om sukkerstofskiftet hos hver enkelt, vil der også blive indhentet data for en række gener, som formodes at spille rolle for udviklingen af sygdommen, og som måske kan øge følsomheden over for forureningsstofferne.Støða:
Liðug

Avrik:
Nú verða tvær greinir skrivaðar í vísindaligum tíðarritum um úrslitini. Onnur er um títtleikar av sukursjúku og nærum-sukursjúku. Hin verður um hvussu dálkingarevni og sukursjúku eru tengd. Tá ið hesar greinar eru góðkendar av tíðarritunum til at verða almannakunngjørdar, ætla vit at skriva eina leikmannafrágreiðing til føroyska almenningin. Eisini fáa luttakararnir í verkætlanini serliga frágreiðing. Tað er Anna Sofía Veyhe, MPH, ph.d., sum hevur greinað úrslitini, sum nú verða send til tíðarrit.<< Back
Administration     English