Játtað í:
2009

Granskingarøki:
Heilsa

Verkætlanarslag:
R&D

Verkætlanarheiti:
Genetisk basis for Idiopatisk Generaliseret Epilepsi (IGE)i befolkningen på Færøerne

Játtanarnummar:
0315

Verkætlanarleiðari:
Absalon Eysturoy

Stovnur/virki:
Landssjúkrahúsið

Verkætlanarskeið:
2011-2012

Stuðul úr Granskingargrunninum:
350.000 kr.

Verkætlanarlýsing:
Omkring 50 millioner mennesker på verdensplan er ramt af epilepsi. I mere end halvdelen af tilfældene kan vi ikke forklare årsagen. I de seneste år har flere og flere undersøgelser vist at gener spiller en betydelig rolle. Det er vældig vanskeligt at at finde disse gener og det skyldes at der næsten altid indgår flere forskellige gener i et samspil for at give epilepsi.

Den unikke adgang til forskning i familiære relationer i den Færøske population og det antagende genetiske fællesskab gør, at vi mener det vil være sandsynligt for at påvise en gennemgående genetisk årsag til epilepsi i den Færøske befolkning. Resultater af denne undersøgelse vil bidrage til at give os viden om sygdomsårsagen til epilepsi, give mulighed for genetisk rådgivning og i bedste fald forbedringer i den medicinsk behandling.

Undersøgelsen består dels af gennemgang af journaler på de mennesker der har/har haft epilepsi, blodprøvetagning på samme personer og optegning af stamtræer på baggrund af data i Ílegusavnið, også kaldet Genetic Biobank (GB).

Støða:
Liðug<< Back
Administration     English