Játtað í:
2009

Granskingarøki:
Heilsa

Verkætlanarslag:
R&D

Verkætlanarheiti:
Screening af færøske 9. klasses elever for type 2 diabetes risiko

Játtanarnummar:
0317

Verkætlanarleiðari:
May-Britt Skoradal

Stovnur/virki:
Landssjúkrahúsið

Verkætlanarskeið:
1.1.-31.12.2011

Stuðul úr Granskingargrunninum:
275.781 kr.

Verkætlanarlýsing:
Det overordnede formål er at finde frem til hyppigheden af forekomsten af risikofaktorer for type 2 diabetes blandt en hel årgang 9. klasses elever på Færøerne.

Delmål: At finde frem til om der er begrundelse for obligatorisk undersøgelse af 9. klasser for risikofaktorer for type 2 diabetes. En sådan indsats kunne implementeres i den allerede eksisterende obligatoriske forebyggende samtale/undersøgelse i sundhedsplejerskeordningen af 9. klasses elever.

Udbygningsmuligheder: Denne undersøgelse kan ligge til grund for et evt. kohortestudie. Hvis f.eks. arvelighedsforholdene viser sig at være anderledes end andre undersøgelser af kaukasiske befolkningsgrupper, kan denne undersøgelse også danne basis for en videre forskning i arvelighedsforhold.

Den færøske befolkning vurderes at være et såkaldt genetisk isolat, hvor der med tiden er genereret en ophobning af sygdomsfremkaldende gener. En oplagt udbygningsmulighed ville være at kigge på slægtsforhold hos de personer, som har risikofaktorer ved brug af den genealogiske database over folket på Færøerne.

Støða:
Liðug<< Back
Administration     English